Griekse moussaka
Als ik naar Griekenland op vakantie ga, dan kijk ik altijd erg uit naar de Griekse moussaka. Met dit moussaka recept kun je de Griekse sferen in huis halen door dit gerecht zelf te maken. Je bouwt deze ovenschotel op met laagjes gegrilde aubergine, aardappelschijfjes, een tomaten-gehaktmengsel en een bechamelsaus met ricotta erin verwerkt. Het is een heerlijke goedvullende ovenschotel die lekker romig is door de bechamelsaus. Ik weet zeker, van deze Griekse moussaka ga je echt genieten!
Griekse moussaka bereiden
Voor deze moussaka onttrek je eerst het vocht van de aubergines. Dit zorgt ervoor, dat je ovenschotel straks niet te nat is. Maak het gehaktmengsel en kook de aardappelplakjes kort. Grill de plakken aubergine en maak de bechamelsaus. Dan is het tijd om de laagjes op te bouwen. Verdeel de helft van de aubergine over de bodem van de ovenschaal. Leg hier dakpansgewijs de plakjes aardappel op gevolgd door het gehaktmengsel. Dek af met de rest van de aubergine en tot slot de bechamelsaus. Bak de moussaka goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Andere Griekse recepten
Zin gekregen in nog meer Griekse recepten? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande gerechten.
Griekse moussaka
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 500 gram rundergehakt
- 2 blikjes tomatenblokjes 800 gram
- 2 tl honing
- 300 gram aardappelschijfjes van iets kruimig aardappelen
- 2 tl kaneel
- 2 uien
- 300 ml melk
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 2 tl oregano
- 2 tl knoflookpoeder
- Snufje nootmuskaat
- 2 el tomatenpuree
- 50 gram geraspte kaas
- 50 gram ricotta
- Olijfolie om ovenschotel in te vetten
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal licht in.
- Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een 0,5 cm dik. Leg de plakken aubergine in een vergiet en voeg redelijk veel zout toe. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt onttrokken aan de aubergines. Laat de aubergines ongeveer 20 minuten uitlekken.
- Begin met het maken van het gehaktmengsel. Rul het gehakt in de pan en snipper intussen het ui. Als het gehakt rul is, bak dat de ui 2 minuten mee. Voeg dan de kanaal, de oregano, de knoflookpoeder en de tomatenpuree toe en bak even 1 minuut mee. Dan mogen de tomatenblokjes en de honing erbij. Breng op smaak met wat zout en peper en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
- Schil de aardappel en snijd in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik. Kook de aardappelschijfjes 5 minuten in een pan met kokend water.
- Spoel het zout van de aubergine en dep de aubergine goed droog met keukenpapier of een theedoek. Grill de aubergine plakken in een grill- of koekenpan aan beide zijkanten ongeveer 2 minuten totdat ze er goudbruin uitzien.
- Maak nu de bechamelsaus. Laat hiervoor de roomboter smelten in een steelpannetje. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Zet het vuur uit en voeg dan de geraspte kaas en de ricotta toe, samen met een snufje nootmuskaat en wat zout en peper. Meng alles goed door elkaar!
Opbouwen van de Griekse moussaka
- Nu kun je beginnen met het maken van laagjes. Verdeel de helft van de aubergine over de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover dakpansgewijs de aardappelschijfjes en verdeel daarover het gehaktmengsel. Leg de overige aubergineplakjes op het gehaktmengsel en voeg tot slot de bechamelsaus toe. Zet de Griekse moussaka in het midden van de oven. Bak de Griekse Moussaka in 45 goudbruin en gaar!
- Geniet ervan!