Kip tikka masala

Kip tikka masala
Hoofdgerecht – ? 30 min + 30 minuten wachten – ? 4 personen

Het zal je vast al zijn opgevallen, maar je komt behoorlijk veel Oosterse gerechten op mijn website tegen. Persoonlijk vind ik dat deze gerechten gewoon heel veel smaak hebben, vaak omdat er heel veel kruiden worden gebruikt. Degenen die mij goed kennen, weten dat ik ook gewoon heel het kruidenschap uit de winkel in huis heb. Zo heb ik altijd voldoende kruiden! Kip tikka masala is toch wel een heel erg lekker gerecht. Dit komt onder andere, doordat je de kip van tevoren een tijdje moet marineren. Hierdoor trekken de smaken goed in de kip. Kip tikka masala maak je in een tomatensaus vol kruiden. Je moet wel een beetje tijd hebben om het gerecht te maken, want je moet de kip een half uurtje marineren!

Benodigdheden
  • Handrasp
Ingrediënten

Voor de kip marinade

  • 400 gram kipfilet in stukjes
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl garam masala (Jonnie Boer)

Voor de saus

  • 1 ui
  • 2 cm verse gember
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 500 ml passata (1 pak)
  • 200 ml kookroom (light)
  • 100 ml water
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el garam masala
  • 1 tl paprikapoeder

Voor erbij

  • 300 gram witte rijst
  • Koriander (optineel)
Bereidingswijze

Voor de marinade

  • Doe de yoghurt in een mengkom en pers de knoflookteentjes uit boven de kom. Schil de gember en rasp deze fijn. Voeg de gember toe samen met alle kruiden. Meng alles goed door elkaar en voeg dan ook de kipfilet toe. Schep alles goed om en laat de kip een half uurtje marineren in de koelkast.

Voor de saus

  • Als de kip 20 minuten gemarineerd heeft, kun je alvast beginnen met het maken van de saus. Ook kun je alvast de rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snipper de ui en schil de gember. Voeg een scheutje olijfolie toe aan een wok op middelhoog vuur en fruit de ui aan samen met de gember in circa 2 minuten. Voeg alle kruiden toe en bak 1 minuutje. Dan mag de tomatenpuree erbij, bak even kort mee. Voeg dan de passata, het water en de kookroom toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel een kwartiertje zachtjes pruttelen.
  • Bak intussen de kipfilet in de yoghurtsaus in een pan op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie. Bak de kip in circa 8 minuten gaar.
  • Voeg de kip nu toe aan de saus en roer het er even goed doorheen. Laat nog even 5 minuutjes pruttelen.
  • Serveer de kip tikka masala met de rijst in een diep bord. Garneer eventueel met wat verse koriander.

Kijk hier voor meer Oosterse recepten!