Lasagne bolognese

Lasagne bolognese
Home » Koken » Hoofdgerechten » Lasagne bolognese
Hoofdgerecht -⏱️35 min + 35 min oventijd -?6 personen

Mijn lievelingsgerecht mag natuurlijk niet ontbreken op koken&bakkendoejezo.nl! Zolang als ik me kan herinneren zijn lasagne bolognese en pannenkoeken mijn lievelingsgerechten. Waar vroeger nog wel eens een pakje werd gebruikt voor de lasagne, maak ik de lasagne nu helemaal zelf. Dat maakt de lasagne bolognese namelijk nog veel lekkerder! Daarnaast is aan deze lasagne lekker veel groenten toegevoegd, wat de lasagne gezonder maakt en hierdoor vult het gerecht ook beter. Deze lasagne bolognese wordt gemaakt met een bechamelsaus, om de lasagne extra romig te maken. Vind je dit niet zo lekker? Dan kun je de bechamelsaus vervangen door wat extra kaas.

Benodigdheden
  • Ovenschaal
Ingrediënten
Voor de lasagne
  • 500 gram rundergehakt
  • 200 ml melk
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 pakje passata (500 gram)
  • 2 winterpenen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • Zout&Peper
Voor de bechamelsaus
  • 50 gram roomboter
  • 500 ml melk
  • 50 gram bloem
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Snipper de uien en pel de knoflookteentjes. Schil de winterpenen en snijd in kleine blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd in halve maantjes. Snijd ook de paprika en de courgette in blokjes.
  • Verwarm een pan op het vuur en rul hierin het gehakt. Als het gehakt bijna gaar is, voeg je de ui toe samen met de wortels. Pers ook de knoflookteentjes uit boven de pan. Bak het geheel 4 minuten. Voeg dan de rest van de groenten toe samen met de Italiaanse kruiden en de tomatenpuree en bak het geheel nu nogmaals 4 minuten.
  • Doe de tomatenblokjes en de passata erbij samen met de melk en laat het geheel nu een kwartiertje pruttelen op laag vuur.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal in.
  • Maak nu ook de bechamelsaus Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje. Zodra alles is gesmolten voeg je de bloem toe. Blijf net zolang door elkaar roeren, totdat het geheel wat vaster wordt en er een korrelige structuur ontstaat. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf doorroeren. Voeg het volgende scheutje melk pas toe, als de vorige hoeveelheid melk volledig is opgenomen. Zodra de saus dikker wordt, voeg je de kaas en de nootmuskaat toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer nog even door, totdat de kaas volledig is opgenomen in de saus.
  • Nu kan het opbouwen van de lasagne beginnen. Verdeel 1/4 van de saus over de bodem van de ovenschaal en leg hierop 3 lasagnebladen. Herhaal dit nog 2 keer en dek dan de laatste lasagnebladen af met de overgebleven saus. Giet hierop de bechamelsaus en strooi hierover de kaas. Zet de lasagne bolognese 35 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de lasagne 5 minuutjes afkoelen voordat je hem opdient. Geniet ervan!

Bekijk hier meer ovenschotel recepten!