Lasagne met courgette
Lasagne is één van mijn favoriete recepten! Zo ook deze lasagne met courgette! Deze courgette lasagne bestaat voor 2/3 uit “courgettebladen” en voor 1/3 uit pasta. Op deze manier voeg je op een makkelijke manier extra groenten toe aan je lasagne. Deze lasagne met courgette en gehakt kost even een beetje tijd om te maken, omdat je zelf de bolognesesaus maakt. Dit maakt de lasagne echter zoveel lekkerder, dat het de tijd echt waard is! Bovendien maakt dit het koken ook alleen maar leuk, toch?
Lasagne met courgette bereiden
Voor deze lasagne start je met het maken van de bolognesesaus. Je hebt hiervoor 1/3 van het recept bolognesesaus nodig van mijn website (tip: je kunt ook het volledige recept maken en de rest van de saus gebruiken voor bijvoorbeeld een spaghetti bolognese). Als deze bijna klaar is kun je de “courgettevellen” maken. Deze courgettevellen zijn eigenlijk niet anders dan plakjes courgette die je even kort bakt in de oven. Als de courgetteplakjes in de oven zitten, maak je de bechamelsaus. Dit is een saus op basis van roomboter, bloem en melk. Deze saus geeft een heerlijke romige structuur aan je lasagne. Dan is het tijd om de lasagne op te bouwen. Laagjes saus, laagjes courgette of pasta, afgemaakt met bechamelsaus en geraspte kaas. Even de oven in en je hebt een fantastisch gerecht. Zo lekker!
Lasagne met courgette
Benodigdheden
- Ovenschaal middelgroot formaat
- Bakpapier
Ingrediënten
- 1/3 recept bolognesesaus zie linkje in tekst bovenaan de pagina
- 1 courgette
- 2 à 3 lasagnebladen afhankelijk van je ovenschaal
- 200 ml melk
- 20 gram roomboter
- 20 gram bloem
- 50 gram geraspte kaas
Bereidingswijze
- Bereid eerste de bolognesesaus volgens het recept.
- Verwarm dan de oven voor op 200°C en vet de ovenschaal lichtjes in. Leg bakpapier op de bakplaat en snijd de uiteindes van de courgette. Snijd vervolgens de courgette in plakjes van circa 0,5 cm en leg deze op het bakpapier. Bak de courgetteplakjes in het midden van de oven gedurende 10 minuten.
- In de tussentijd dat de courgette in de oven zit, kan je starten met het maken van de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje. Zodra alles is gesmolten voeg je de bloem toe. Blijf net zolang door elkaar roeren, totdat het geheel wat vaster wordt en er een korrelige structuur ontstaat. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf doorroeren. Voeg het volgende scheutje melk pas toe, als de vorige hoeveelheid melk volledig is opgenomen. Zodra de saus dikker wordt, breng je het geheel op smaak met zout en peper.
- Haal de courgette uit de oven en start met het opbouwen van de lasagne. Verdeel 1/3 van de bolognesesaus over de bodem van de ovenschaal. Leg hierop de helft van de courgetteplakjes gevolgd door weer 1/3 van de bolognesesaus. Dan mag er een laagje worden gemaakt met de lasagnebladen gevolgd door de rest van de bolognesesaus. Leg hierop de rest van de courgette en dek af met de bechamelsaus. Garneer met de geraspte kaas.
- Bak de lasagne met courgette goudbruin en gaar in het midden van de oven in 30 tot 35 minuten.
- Geniet ervan!