Orzo ovenschotel met spruitjes
Hoofdgerecht -⏱️30 min + 25 min oventijd -?4 personen
Orzo ovenschotel met spruitjes. Eigenlijk een gerecht van spruitjes uit de oven met spekjes en kaas, maar dan net even anders! In de herfst begint echt weer het spruitjes seizoen, maar dan probeer ik toch altijd er net even aan andere draai aan te geven. Deze keer ben ik gegaan voor een spruitjes ovenschotel met spekjes, doperwten en orzo. Heerlijk romig door de eieren en melk en extra lekker met wat geraspte kaas. De spekjes zorgen voor een lekkere zoutige smaak. Spruitjes met spekjes is natuurlijk een hele klassieke combinatie, maar ook samen met de orzo smaakt het erg goed.
Benodigdheden
- Ovenschotel
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 300 gram orzo
- 300 gram spekjes
- 200 gram doperwten (uit de diepvries)
- 50 gram geraspte kaas
- 2 eieren
- 150 ml melk
- 500 ml kokend water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 tl knoflookpoeder
- Olijfolie
- Zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet ook de ovenschaal alvast in.
- Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Meng de spruitjes met 1 eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de spruitjes over de bakplaat en rooster ze in circa 20 minuten in het midden van de oven goudbruin.
- In de tussentijd dat de spruitjes in de oven staan, kun je al starten met de orzo. Verwarm een pan op middelhoog vuur en voeg hieraan de spekjes toe. Bak deze gedurende 5 minuten. Voeg de laatste minuut het knoflookpoeder toe en meng dit er goed doorheen. Meng in de tussentijd in een maatbeker het kokende water met het groentebouillonblokje.
- Als de spekjes 5 minuten hebben gebakken voeg je de orzo toe en schep dit er goed doorheen. Bak even 1 minuut mee. Giet dan de groentebouillon erbij en zet het vuur lager. Kook de orzo nu gaar in 15 tot 20 minuten (mocht je te weinig vocht hebben, dan kun je scheutjes water toevoegen). Voeg de laatste 5 minuten de doperwten toe aan de orzo.
- Haal de spruitjes uit de oven en meng deze door de orzo heen (houd een paar spruitjes apart om je gerecht mee te garneren). Verlaag de temperatuur van de oven naar 200°C.
- Klop in een apart kommetje de eieren los samen met de melk. Zet het vuur uit en voeg de eieren met de melk toe aan de orzo. Meng alles goed door elkaar. Giet de orzo in de ovenschaal. Garneer met de rest van de spruitjes en de geraspte kaas.
- Bak de orzo ovenschotel met spruitjes gedurende 25 minuten in het midden van de oven.
- Verdeel het gerecht over de borden en geniet ervan.
Kijk hier voor meer ovenschotels!