Surinaamse bami

Surinaamse bami
Hoofdgerecht – ? 25 min – ? 2 personen

Surinaamse bami is een smaakvol gerecht dat je snel op tafel kunt zetten. Surinaamse bami maak je op basis van spaghetti in plaats van mie nestjes. De bami heb ik gevuld met kipfilet en serveer ik met schijfjes komkommer. Bami an sich wordt namelijk vaak gegeten als basis recept en kun je serveren met groenten/vlees die jij zelf lekker vindt. De bami breng je op smaak met een combinatie van ketjap en sojasaus, voor zowel een zoete als zoute smaak. Tot slot garneer je het gerecht met wat verse selderij.

Ingrediënten
  • 160 gram spaghetti
  • 200 gram kipfilet
  • 2 sjalotten
  • 1 knoflookteentje
  • 1 groentebouillonblokjes
  • 2 cm gember
  • 1 grote tl tomatenpuree
  • 1/2 tl trassi
  • 1/4 tl five spice kruiden
  • 2 el sojasaus
  • 2 el ketjap
  • 1 komkommer
  • Verse selderij (om te garneren)
  • Olijfolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Kook de spaghetti gaar in een pan met kokend water met een half groentebouillonblokje.
  • Snipper de sjalotten en pel het knoflookteentje. Schil de gember en snijd fijn. Snijd ook de kipfilet in blokjes.
  • Verhit een wok op middelhoog vuur en verwarm hierin een scheutje olijfolie. Fruit de ui samen met de gember en pers ook de knoflookteentjes uit boven de pan. Bak het geheel circa 2 minuten. Voeg dan de trassi toe, samen met de five spice kruiden, het overgebleven groentebouillonblokje en een beetje peper. Bak 1 minuut mee. Dan mogen de kipblokjes erbij en bak deze in circa 7 minuten goudbruin en gaar. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak ook nog 1 minuut mee.
  • Giet de spaghetti af en voeg toe aan de wok. Meng het er goed doorheen en voeg dan de sojasaus en de ketjap toe. Meng alles nogmaals goed door elkaar.
  • Verdeel de Surinaamse bami over twee borden en garneer met wat grofgehakte selderij. Serveer met wat komkommerschijfjes erbij.

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!