Zelfgemaakte worstenbroodjes

Zelfgemaakte worstenbroodjes

Gaat er iets boven zelfgemaakte worstenbroodjes? Als echte Brabander weet ik hierop wel het antwoord: nee! Worstenbroodjes zijn zo ontzettend lekker en het is ook nog eens heel erg leuk om worstenbroodjes zelf te maken. De kwaliteit van het vlees is wat mij betreft wel erg belangrijk. Daarom kies ik sowieso voor het gebruik van half-om-half gehakt, omdat dit een smeuïger worstje oplevert. Daarnaast haal ik het gehakt ook bij de slager. Het gehakt meng je vervolgens met onder andere ei en paneermeel, zodat je een lekker mals worstje krijgt, zoals je wilt in een Brabants worstenbroodje. Om het worstje extra smaak te geven, heb ik een beetje mosterd en worcestersaus toegevoegd.

Zelfgemaakte worstenbroodjes bewaren

Als de worstenbroodjes net uit de oven zijn, zijn ze natuurlijk het allerlekkerst. Alleen is het lastig om alle worstenbroodjes in één keer op te eten. Maar hoe kun je de worstenbroodjes het beste bewaren? Je kunt de worstenbroodjes 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Beter nog kun je de worstenbroodjes invriezen, dan blijven ze circa 3 maanden goed. Ik vries ze dan afgebakken in. Wil je ze daarna opnieuw eten? Laat de worstenbroodjes dan even ontdooien en bak ze een aantal minuten af op circa 180°C, totdat ze lekker warm zijn.

Zelfgemaakte worstenbroodjes

Zelfgemaakte worstenbroodjes

Als je uit Brabant komt, dan moeten er zo nu en dan worstenbroodjes worden gegeten. Nog lekkerder als je ze zelf maakt!
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Oventijd 10 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang lunch
Personen 24 stuks

Benodigdheden

  • Kwastje
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Keukenmachine optioneel
  • Deegroller
  • Theedoek

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 225 ml melk op kamertemperatuur
  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 zakje gist
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram zout

Voor het gehaktmengsel

  • 750 gram half-om-halfgehakt
  • 85 gram paneermeel
  • 2 eieren 75 gram nodig voor het gehakt
  • 1 tl mosterd
  • 10 ml worcestersaus
  • 5 gram zout
  • 2 gram peper

Overig

  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

Voor het deeg

  • Start met het maken van het deeg. Meng de melk met de gist en de basterdsuiker en zet even opzij voor 5 minuten.
  • Doe dan de bloem in de mengkom van de keukenmachine samen met het zout en de roomboter. Schenk hierbij de melk met de gist en het suiker en kneed alles gedurende circa 15 minuten tot een elastisch deeg. Heb je geen keukenmachine, dan kun je het deeg ook met de hand kneden.
  • Als het deeg soepel is verdeel je het in 24 gelijke stukken. Bol ieder stuk gelijk op en laat 30 minuten rusten bij kamertemperatuur. Dek de bolletjes deeg af met een theedoek.

Voor de worstjes

  • In de tussentijd dat de deegbolletjes aan het rusten zijn, kun je starten met het maken van het gehaktmengsel. Doe hiervoor alle ingrediënten in een mengkom (kluts de twee eieren en gebruik slechts 75 gram van de eieren voor het gehaktmengsel. De rest gebruik je om de worstenbroodjes in te smeren). Meng alles goed door elkaar met je handen. Verdeel het gehakt ook in 24 delen en rol er worstjes van ter grootte van circa 10 cm.

Worstenbroodjes maken

  • Verdeel een beetje bloem over een schoon werkblad en leg een bolletje deeg voor je neer. Druk plat en rol vervolgens met de deegroller uit tot een ovaal, die net iets langer is dan het worstje. Vouw de korte kant aan beide kanten over het worstje en rol dan vanaf de zijkant het worstenbroodje op. Druk de vouwlijn iets aan, zodat het deeg mooi op elkaar vastplakt. Herhaal dit totdat alle worstenbroodjes gemaakt zijn.
  • Leg de worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk lichtjes met het overgebleven ei. Vet een stuk vershoudfolie in met een beetje zonnebloemolie en leg deze met de zonnebloemolie kant naar beneden op de worstenbroodjes. Laat de worstenbroodjes nu 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Worstenbroodjes bakken

  • Als de worstenbroodjes bijna klaar zijn met rijzen, kun je de oven voorverwarmen op 220°C. Verwijder het vershoudfolie en smeer de worstenbroodjes nogmaals licht in met het ei. Bak de worstenbroodjes af in het midden van de oven gedurende 8 tot 12 minuten. Ze kleuren dan mooi goudbruin.
  • Geniet ervan!