Carrot cake roll met roomkaasfrosting
Cake – ? 30 min + 15-20 min oventijd + 1 uur koelen – ? 10 cakeplakken
Ik ben echt dol op carrot cake. Zo maakte ik eerder al carrot cake pannenkoekjes, carrot cake truffels en een carrot cake met roomkaasfrosting. Deze keer koos ik voor een carrot cake roll met roomkaasfrosting. In de plaatcake gaat volop wortel, koek- en speculaaskruiden en walnoten. Je besmeert de plaatcake met roomkaasfrosting en rolt hem dan op. Hierdoor krijg je prachtige laagjes te zien! Mochten er scheuren ontstaan in de cake, dan kun je dit grotendeels nog wegwerken met de roomkaasfrosting die je erbovenop smeert. Bovendien geeft het de carrot cake met roomkaasfrosting ook een rustieke uitstraling!
Benodigdheden
- Bakpapier
- Handrasp
- Keukenmachine/Handmixer
Ingrediënten
Voor het cakebeslag
- 110 gram bloem
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 el zonnebloemolie
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 165 gram geraspte wortel
- 50 gram walnoten
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 sinaasappel
- Snufje zout
- Beetje poedersuiker
Voor de roomkaasfrosting
- 200 gram roomkaas
- 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 100 gram poedersuiker
Voor de garnering
- 50 gram geraspte wortel
- 25 graf gehakte walnoten
Bereidingswijze
Voor de plaatcake
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de eieren in de mengkom en zet de mixer aan. Voeg beetje bij beetje de lichtbruine basterdsuiker toe en klop het geheel luchtig in 8 minuten.
- Rasp ondertussen de sinaasappelhelft. Doe de bloem samen met het bakpoeder, de koek- en speculaaskruiden en het zout in een mengkom en voeg hieraan ook het geraspte sinaasappelschil toe. Hak de walnoten grof.
- Doe in de laatste minuut, het sinaasappelsap, de zonnebloemolie en het vanille-extract bij de eieren en suiker in de mengkom.
- Zet de keukenmachine uit en spatel dan het bloemmengsel erdoorheen. Doe dit zo luchtig en snel mogelijk. Doe dan de geraspte wortel en de grofgehakte walnoten erbij. Spatel dit door het beslag.
- Verdeel het beslag over het bakpapier tot een dikte van circa een 0,5 cm dik en dat er een mooie rechthoek ontstaat.
- Bak de plaatcake in circa 15 tot 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
- Haal uit de oven en verdeel er dan een beetje poedersuiker over en leg er een theedoek op. Draai de plaatcake dan met theedoek en al om en leg het op een taartrooster. Verwijder dan het bakpapier.
- Rol de cake met theedoek en al op vanaf de langste zijde. Aangezien de cake nu warm is, kan je jouw cake laten “wennen” aan dat deze opgerold moet worden. Zo ontstaan er hoogstwaarschijnlijk minder scheuren! Leg de cake in de theedoek even opzij en laat volledig afkoelen.
Voor de roomkaasfrosting
- Als de plaatcake volledig is afgekoeld, kun je starten met het maken van de roomkaasfrosting. Doe hiervoor de roomboter met de poedersuiker in de mengkom van de keukenmachine en met het geheel zacht in 5 minuten. Voeg dan de roomkaas toe en meng dit er ook nog 5 minuten doorheen.
Carrot cake roll maken
- Dan is het nu tijd om de carrot cake roll met roomkaasfrosting te gaan maken.
- Rol je plaatcake weer uit tot een plak en besmeer dit met 3/4 van de roomkaasfrosting. Rol dan de cake weer voorzichtig op.
- Besmeer dan de bovenkant van de carrot cake roll met de rest van de roomkaas en garneer met de geraspte wortel en grofgehakte pecannoten. Mochten er tijdens het rollen toch scheuren zijn ontstaan, dan geeft dit niks. Dit geeft de cakeroll namelijk een rustieke uitstraling. Bovendien kun je wat scheuren ook nog wegwerken met de roomkaasfrosting bovenop de carrot cake rol!
- Geniet ervan!
Kijk hier voor nog meer cake recepten!