Carrot cake bars

Carrot cake bars

Carrot cake, ook wel een heerlijke worteltaart genoemd, alleen dan in een andere variant: carrot cake bars! Een worteltaart heb ik al in verschillende varianten gemaakt, van een carrot cake roll tot aan een klassieke carrot cake met roomkaasfrosting. Deze keer zijn het repen geworden. Ideaal als gebakje bij de koffie of thee.

Deze worteltaart is naast wortel ook nog gevuld met walnoten, rozijnen en een beetje sinaasappelsap- en rasp voor extra smaak. Je moet de walnoten van tevoren even in de oven roosteren. Dit zorgt voor een extra krachtige smaak in je taart. Super lekker! Bovendien zorgen de koek- en speculaaskruiden ervoor, dat heel je huis lekker gaat ruiken!

Roomkaasfrosting

Op deze carrot cake bars gaat een heerlijke roomkaasfrosting. Deze maak je door eerst de roomboter samen met de poedersuiker in 10 minuten heerlijk luchtig te kloppen. Ook wordt de frosting op deze manier lichter van kleur. Tot slot gaat er een roomkaas doorheen en deze klop je nog even voor vijf minuten mee. Je kunt kiezen voor een stevigere roomkaas zoals Monchou, of bijvoorbeeld een lichtere roomkaas zoals Philadelphia. Als je gebruik maakt van de stevigere roomkaas, wordt je roomkaas ook wat steviger. Wel krijg je met beide soorten roomkaas, een heerlijke roomkaasfrosting!

Andere carrot cake recepten

Wil je een ander carrot cake recept uitproberen? Probeer dan eens één van de volgende recepten:

Carrot cake bars

Carrot cake bars

Carrot cake is echt één van mijn favoriete recepten om te eten! Deze keer koos ik voor carrot cake bars met roomkaasfrosting en zelfgemaakte nougatine van walnoten!
Oventijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Gebakjes
Personen 12

Benodigdheden

  • Brownievorm 28×18 cm
  • Foodprocessor

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 250 gram winterpeen
  • 170 gram bloem
  • 165 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 165 ml zonnebloemolie
  • 65 gram walnoten
  • 3 eieren (maat M)
  • 110 gram rozijnen
  • 8 gram koek- en speculaaskruiden
  • 6 gram bakpoeder

Voor de nougatine

  • 65 gram walnoten
  • 65 gram kristalsuiker
  • 25 ml water

Voor de roomkaasfrosting

  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de walnoten 5 minuten in de oven voor zowel de cake als alvast voor de nougatine. Zet beide even apart en laat iets afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 165°C.
  • Wel intussen de rozijnen in een bakje met warm water voor 15 minuten en dep daarna droog met een keukenpapiertje.
  • Rasp de winterpenen grof en zet even aan de kant. Rasp ook de schil van een halve sinaasappel en pers deze halve sinaasappel ook uit. Je hebt 15 ml nodig. Hak de afgekoelde walnoten voor de plaattaart grof met een scherp mes.
  • Breek de eieren boven de mengkom van de keukenmachine en roer los. Voeg hieraan de geraspte winterpenen toe en meng even door elkaar met een lepel. Voeg hieraan de basterdsuiker en de zonnebloemolie toe en meng op een matige snelheid door elkaar. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en voeg ook het sinaasappelsap en de -rasp toe. Tot slot mogen ook de koek- en speculaaskruiden worden toegevoegd. Meng het geheel nogmaals op matige snelheid door elkaar voor circa 2 minuten. Voeg tot slot de gewelde rozijnen en de gehakte pecannoten toe en spatel voorzichtig door het mengsel.
  • Doe een beetje boter in de springvorm en bestrijk met een kwastje de gehele bakvorm en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Giet het mengsel in de springvorm en bak de plaattaart in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar.
  • Haal uit de bakvorm uit de oven en haal de worteltaart ook direct uit de springvorm. Laat volledig afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster.

Voor de nougatine

  • Als de taart in de oven staat, kun je alvast de nougatine maken. Doe de suiker samen met het water in een steelpan en breng aan de kook. Roer het geheel door met behulp van een metalen lepel. Zodra het begint te koken voeg je de walnoten toe. Blijf het geheel nu stevig doorroeren met een houten lepel. Je zult zien dat op een gegeven moment de suiker begint te kristalliseren om de noten heen, blijf dan nog steeds stevig doorroeren. Op een gegeven moment gaan de kristallen over in karamel die zich om de noten hult. Zodra alle kristallen gesmolten zijn en er geen “wit” mee te zien is, schep je de noten op een bord bekleed met bakpapier. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zodra het geheel is afgekoeld, doe je de noten in de foodprocessor, net zolang totdat er nougatine ontstaat. Mix de noten niet te lang in de foodprocessor, dan ontstaat er namelijk praliné.

Voor de roomkaasfrosting

  • Voor de roomkaasfrosting doe je de roomboter samen met de poedersuiker in de mengkom van de keukenmachine en klop je het geheel in ongeveer 10 minuten luchtig. Voeg dan de roomkaas toe, en klop het nogmaals 5 minuten tot een egale crème.

Carrot cake bars opmaken

  • Leg de plaattaart op een taartkarton of op een groot bord. Smeer hierop rijkelijk de roomkaasfrosting, dit mag een beetje robuust eruit zien. Eventueel kan je er ook voor kiezen om de taart mooi op te spuiten. Strooi hierover de zelfgemaakte nougatine.
  • Snijd nu de cake in circa 12 tot 14 bars. Je kunt er eventueel voor kiezen om eerste de zijkanten eraf te snijden en vervolgens er repen van te snijden.
  • Geniet ervan!