Carrot cake bites

Carrot cake bites

Carrot cake bites. Dit recept is eigenlijk bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een kleiner gebakje om te serveren. Soms kan een taartpunt of een grote koek nogal machtig zijn, maar vind je het toch leuk om iets lekkers te serveren bij de koffie of thee. Daar zijn deze carrot cake bites perfect voor! Deze bites zijn ook perfect om te serveren bij bijvoorbeeld een high tea of als “toetje” bij een uitgebreide lunch.

Nougatine maken moeilijk?

Bovenop deze carrot cake bites gaat een roomkaasfrosting en een nougatine. Nougatine maken wordt nog weleens gezien als een moeilijk klusje, maar dat valt eigenlijk best wel mee! Eerst rooster je de noten, in dit geval walnoten, kort in de oven. Zodra de noten afgekoeld zijn, kun je starten met het maken van de nougatine. Breng het water met de suiker aan de kook. Zodra de suiker is opgelost in het water, voeg je de noten toe. Blijf constant goed doorroeren. Op een gegeven moment zul je zien dat er kristallen zich vormen om de noten. Blijf nu nog steeds stevig doorroeren, want op een gegeven moment lossen de kristallen op en vormt zich karamel om de noten. Als op een gegeven moment alle kristallen verdwenen zijn, schep je de noten op bakpapier. Laat afkoelen en maal het vervolgens fijn tot een nougatine. Let op dat je niet te lang maalt, want dan ontstaat er praliné.

Andere carrot cake recepten

Wil je een ander carrot cake recept uitproberen? Probeer dan eens één van de volgende recepten:

Carrot cake bites

Carrot cake bites

Een heerlijke klein worteltaartje met roomkaasfrosting en nougatine. Lekker bij de koffie of thee en perfect om te serveren bij een high tea.
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Gebakjes
Personen 24

Benodigdheden

  • Brownievorm 28×18 cm
  • Foodprocessor

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 250 gram winterpeen
  • 170 gram bloem
  • 165 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 165 ml zonnebloemolie
  • 65 gram walnoten
  • 3 eieren
  • 110 gram rozijnen
  • 8 gram koek- en speculaaskruiden
  • 6 gram bakpoeder

Voor de nougatine

  • 65 gram walnoten
  • 65 gram kristalsuiker
  • 25 ml water

Voor de roomkaasfrosting

  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voor de cake

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de walnoten 5 minuten in de oven voor zowel de cake als alvast voor de nougatine. Zet beide even apart en laat iets afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 165°C.
  • Wel intussen de rozijnen in een bakje met warm water voor 15 minuten en dep daarna droog met een keukenpapiertje.
  • Rasp de winterpenen grof en zet even aan de kant. Rasp ook de schil van een halve sinaasappel en pers deze halve sinaasappel ook uit. Je hebt 15 ml nodig. Hak de afgekoelde walnoten voor de plaattaart grof met een scherp mes.
  • Breek de eieren boven de mengkom van de keukenmachine en roer los. Voeg hieraan de geraspte winterpenen toe en meng even door elkaar met een lepel. Voeg hieraan de basterdsuiker en de zonnebloemolie toe en meng op een matige snelheid door elkaar. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en voeg ook het sinaasappelsap en de -rasp toe. Tot slot mogen ook de koek- en speculaaskruiden worden toegevoegd. Meng het geheel nogmaals op matige snelheid door elkaar voor circa 2 minuten. Voeg tot slot de gewelde rozijnen en de gehakte pecannoten toe en spatel voorzichtig door het mengsel.
  • Doe een beetje boter in de springvorm en bestrijk met een kwastje de gehele bakvorm en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  • Giet het mengsel in de springvorm en bak de plaattaart in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar.
  • Haal uit de bakvorm uit de oven en haal de worteltaart ook direct uit de springvorm. Laat volledig afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster.

Voor de nougatine

  • Als de taart in de oven staat, kun je alvast de nougatine maken. Doe de suiker samen met het water in een steelpan en breng aan de kook. Roer het geheel door met behulp van een metalen lepel. Zodra het begint te koken voeg je de walnoten toe. Blijf het geheel nu stevig doorroeren met een houten lepel. Je zult zien dat op een gegeven moment de suiker begint te kristalliseren om de noten heen, blijf dan nog steeds stevig doorroeren. Op een gegeven moment gaan de kristallen over in karamel die zich om de noten hult. Zodra alle kristallen gesmolten zijn en er geen “wit” mee te zien is, schep je de noten op een bord bekleed met bakpapier. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zodra het geheel is afgekoeld, doe je de noten in de foodprocessor, net zolang totdat er nougatine ontstaat. Mix de noten niet te lang in de foodprocessor, dan ontstaat er namelijk praliné.

Voor de roomkaasfrosting

  • Voor de roomkaasfrosting doe je de roomboter samen met de poedersuiker in de mengkom van de keukenmachine en klop je het geheel in ongeveer 10 minuten luchtig. Voeg dan de roomkaas toe, en klop het nogmaals 5 minuten tot een egale crème.

Carrot cake bites opmaken

  • Leg de plaattaart op een taartkarton of op een groot bord. Smeer hierop rijkelijk de roomkaasfrosting, dit mag een beetje robuust eruit zien. Eventueel kan je er ook voor kiezen om de taart mooi op te spuiten. Strooi hierover de zelfgemaakte nougatine.
  • Snijd nu de cake in circa 24 stukjes. Je kunt zelf kiezen of je de stukjes groter of kleiner wilt serveren.
  • Geniet ervan!