Coq au vin
Hoofdgerecht -⏱25 min +1,5 uur stoven -?2-3 personen
Coq au vin, een echte Franse klassieker! Deze stoofschotel van kip in rode wijnsaus, maak je op basis van kippenbouten, rode wijn en bouillon. In de bouillon gaan ook winterpeen en kastanjechampignons en verschillende kruiden. Ook de sjalotjes mogen in dit gerecht niet ontbreken. Een coq au vin wordt vaak geserveerd tijdens kerst, maar is ook in andere periodes natuurlijk erg lekker. Lekker om te serveren met stokbrood, maar bijvoorbeeld ook met aardappelpuree of aardappelgratin. Echt genieten!
Benodigdheden
- Stoofpan
Ingrediënten
- 2 kippenbouten
- 60 gram spekblokjes
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 winterpeen
- 1 rode ui
- 4 sjalotjes
- 1 knoflookteentje
- 250 ml rode wijn
- 200 ml kokend water
- 1 kippenbouillonblokje
- 15 gram roomboter
- 2 el bloem
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- Zout&peper
Bereidingswijze
- Snipper twee van de sjalotjes en snipper de rode ui. Schil de winterpeen, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in halve maantjes. Pel de overige twee sjalotjes en snijd deze in de lengte doormidden. Pel ook het knoflookteentje en snijd ook helemaal fijn.
- Doe de spekjes in de stoofpan op laag vuur en bak totdat ze bijna krokant zijn. Haal dan uit de pan en voeg de roomboter toe. Breng de kippenbouten op smaak met zout en peper en leg ze in de pan.
- Bak de kippenbouten aan beide kanten goudbruin in circa 3 tot 4 minuten per kant. Haal dan uit de pan.
- Voeg de gesnipperde sjalotjes toe samen met de gesnipperde rode ui, het knoflookteentje en de winterpeen. Bak het ui in circa 3 minuten glazig.
- Doe dan de bloem erbij en schep er goed doorheen.
- Voeg beetje bij beetje de rode wijn toe en roer alles goed door.
- Meng het kokende water met het kippenbouillonblokje en voeg de bouillon samen met de tijm, het laurierblaadje, de spekjes en de vier halve sjalotjes toe.
- Leg dan de kippenbouten erbij in de pan en zet de deksel op de pan.
- Draai het vuur laag en laat het geheel nu 45 min zachtjes koken. Draai de kip regelmatig even om.
- Als de 45 minuten bijna voorbij zijn. maak je de champignons schoon en snijd je ze doormidden.
- Voeg de champignons toe aan de pan en zet de deksel er weer op. Haal na een kwartiertje de deksel van de pan en laat het geheel nu nog een kwartiertje koken zonder de deksel op de pan.
- Serveer de coq au vin met stokbrood of bijvoorbeeld zelfgemaakte aardappelgratin of pommes duchesse.
Kijk hier voor meer vegetarische gerechten!