De allerlekkerste kipsaté

De allerlekkerste kipsaté

Als je het mij vraagt, is dit de allerlekkerste kipsaté. Voor deze kipsaté maak je een kipsaté marinade. In deze marinade laat je de kipdijfilet eerst een aantal uur marineren. Op die manier trekken de smaken echt goed in de kip. Vervolgens bak je de kip kort aan en laat je de kip garen in de satésaus. Hierdoor krijg je echt een malse kipsaté. Ook de satésaus zelf is echt fantastisch lekker. Erg leuk om te serveren bij een rijsttafel, maar ook lekker met rijst, nasi of bami. De lekkerste kipsaté moet je natuurlijk echt een keer geprobeerd hebben!

Voor dit gerecht maak ik gebruik van kipdijfilet omdat dit wat vetter is en hierdoor wordt de kipsaté malser. Als je liever kipfilet gebruikt, dan kan dit ook. Ga je saté maken voor een grote groep? Ook dan kan je perfect dit recept gebruiken. Zorg er alleen voor dat je dit recept dan even aanpast naar het aantal personen waarvoor je gaat koken.

Andere rijsttafel recepten naast de allerlekkerste kipsaté

Ben je van plan om een rijsttafel te gaan maken? Dan is deze allerlekkerste kipsaté natuurlijk perfect. Ook onderstaande recepten zijn leuk om te serveren:

  • Babi ketjap – gestoofd varkensvlees in een saus met ketjap.
  • Foeyonghai – een omelet geserveerd in een zoete saus. Bij deze variant heb ik gekozen voor een roerei, zodat het gemakkelijker te verdelen is over meerdere mensen.
De allerlekkerste kipsaté

De allerlekkerste kipsaté

Gek op saté? Maak dan eens deze heerlijke kipsaté gemaakt van kipdijfilet met een fantastische satésaus.
Bereidingstijd 30 minuten
Oventijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Personen 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de marinade

  • 500 gram kipdijfilet
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 gram gemberpoeder
  • 1/2 tl kipkruiden
  • 50 ml ketjap
  • 1/4 tl laos
  • 1,5 tl sambal
  • snufje zout

Voor de satésaus

  • 100 gram pindakaas
  • 120 ml water
  • 60 ml ketjap
  • 1 kleine ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1/2 tl sambal
  • snufje gember
  • snufje laos
  • zonnebloemolie
  • zout&peper

Bereidingswijze

Voor de marinade

  • Snijd de kipdijfilet grof en doe ze in een mengkom. Pers de knoflookteentjes erbovenuit en voeg de kipkruiden, de laos, het gemberpoeder, de sambal, de ketjap en een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar en dek af met wat vershoudfolie. Zet voor een paar uur in de koelkast (minimaal 4 uur).

Voor de allerlekkerste kipsaté

  • Zodra de kip lang genoeg heeft gemarineerd, kun je beginnen met het maken van de kipsaté.
  • Snipper de ui en pel de knoflook. Zet een pan op middelhoog vuur en verwarm hierin een scheutje zonnebloemolie. Bak hierin de kipfilet aan zodat deze goudbruin kleurt. De kip hoeft je niet helemaal gaar te bakken, want je laat deze garen in de satésaus. Haal na een paar minuten de kip uit de pan.
  • Als er nog voldoende olie in de pan zit hoef je geen scheutje olie meer toe te voegen. Doe de ui in de pan en pers ook het knoflookteentje uit boven de pan. Fruit in 2 minuten aan. Voeg dan alle kruiden toe samen met de sambal, de ketjap, de suiker en het water. Roer alles goed door elkaar en roer dan de pindakaas erdoorheen. Zet het vuur laag en laat de saus lekker pruttelen. Mocht de saus iets te dik zijn, voeg dan nog een scheutje water toe. Laat het vlees circa 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip gaar wordt. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld rijst bereiden.
  • Geniet van de allerlekkerste kipsaté. Garneer eventueel met wat kroepoek erbij!