De allerlekkerste kipsaté

De allerlekkerste kipsaté
Hoofdgerecht – ? 30 min + min. 4 uur marineren – ? 4 personen

Als je het mij vraagt, is dit de allerlekkerste kipsaté. Voor deze kipsaté laat je eerst het vlees een aantal uur marineren, zodat de smaken echt goed in de kip trekken. Vervolgens bak je de kip kort aan en laat je vervolgens de kip garen in de satésaus. Hierdoor wordt de kip super mals. En ook de satésaus zelf is echt fantastisch. Erg leuk om te serveren bij een rijsttafel, maar ook erg lekker met rijst, nasi of bami. Deze kipsaté moet je echt een keer proberen! Voor dit gerecht maak ik gebruik van kipdijfilet omdat dit wat vetter is en daardoor wordt het malser. Als je liever kipfilet gebruikt, dan kan dit ook.

Ingrediënten
Voor de marinade
  • 500 gram kipdijfilet
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 gram gemberpoeder
  • 1/2 tl kipkruiden
  • 50 ml ketjap
  • 1/4 tl laos
  • 1,5 tl sambal
  • Snufje zout
Voor de satésaus
  • 100 gram pindakaas
  • 120 ml water
  • 60 ml ketjap
  • 20 gram bruine suiker
  • 1 kleine ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1/2 tl sambal
  • Snufje gember
  • Snufje laos
  • Zonnebloemolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
Voor de marinade
  • Snijd de kipdijfilet grof en doe ze in een mengkom. Pers de knoflookteentjes erbovenuit en voeg de kipkruiden, de laos, het gemberpoeder, de sambal, de ketjap en een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar en dek af met wat vershoudfolie. Zet voor een paar uur in de koelkast (minimaal 4 uur).
Voor de allerlekkerste kipsaté
  • Zodra de kip lang genoeg heeft gemarineerd, kun je beginnen met het maken van de kipsaté.
  • Snipper de ui en pel de knoflook. Zet een pan op middelhoog vuur en verwarm hierin een scheutje zonnebloemolie. Bak hierin de kipfilet aan zodat deze goudbruin kleurt. De kip hoeft je niet helemaal gaar te bakken, want je laat deze garen in de satésaus. Haal na een paar minuten de kip uit de pan.
  • Als er nog voldoende olie in de pan zit hoef je geen scheutje olie meer toe te voegen. Doe de ui in de pan en pers ook het knoflookteentje uit boven de pan. Fruit in 2 minuten aan. Voeg dan alle kruiden toe samen met de sambal, de ketjap, de suiker en het water. Roer alles goed door elkaar en roer dan de pindakaas erdoorheen. Zet het vuur laag en laat de saus lekker pruttelen. Mocht de saus iets te dik zijn, voeg dan nog een scheutje water toe. Laat het vlees circa 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip gaar wordt. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld rijst bereiden.
  • Geniet van de allerlekkerste kipsaté. Garneer eventueel met wat kroepoek erbij!

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!