Croque monsieur

Croque monsieur

Een fantastisch recept voor een croque monsieur. Ik zeg het niet snel over mijn eigen recepten, maar dit was toch wel een van de lekkerste tosti’s die ik ooit op heb. Dit is misschien ook wel de meest smeuïge croque monsieur die je ooit hebt gezien! Deze croque monsieur heb ik gemaakt met wit brood, ham en kaas en bovenop bechamelsaus en nog meer kaas. Oftewel, heel veel kaas! Het is dan ook niet de meeste gezonde tosti die je kunt eten, maar wel een van de lekkerste! Deze tosti maak je niet in een tosti-ijzer, maar dit doe je in de oven. Dit zorgt ervoor dat de kaas een lekker bruin korstje krijgt en het brood wordt nog steeds getoast, alleen dan in de oven.

Croque monsieur bereiden

Verwarm eerst de oven voor. Besmeer twee boterhammen met boter. Leg op beide boterhammen een plak ham en een plak kaas en dek af met een andere boterham. Maak dan de bechamelsaus op basis van boter, bloem en melk. Besmeer hiermee de bovenkant van beide tosti. Verdeel hierover wat geraspte kaas en plaats de tosti’s in de oven. Bak gedurende 15 minuten totdat de tosti mooi knapperig en goudbruin is en de kaas lekker gesmolten is.

Croque monsieur

Croque monsieur

Een heerlijke smeuïge tosti, gevuld met ham en kaas en bovenop een romige bechamelsaus met wat extra kaas.
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang lunch
Personen 2 personen

Ingrediënten
  

  • 4 witte boterhammen
  • 2 plakken ham
  • 2 plakken kaas
  • 150 ml melk
  • 15 gram roomboter
  • 15 gram bloem
  • 2 handjes geraspte kaas
  • Smeerboter
  • snufje zout en peper
  • snufje gemalen nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Besmeer 2 boterhammen met boter en leg deze met de boterkant naar boven. Beleg beide boterhammen met een plak kaas en een plak ham en leg de overige 2 boterhammen (zonder boter) erbovenop.
  • Nu is het tijd om de bechamelsaus te maken. Smelt hiervoor de roomboter in een steelpannetje op laag vuur. Als alles gesmolten is, dan mag de bloem erbij. Roer de bloem goed door de boter met behulp van een (houten) lepel. Laat dit even garen (dit duurt circa 2 tot 3 minuten). Blijf wel goed doorroeren. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf het goed kloppen met de garde. De bechamel is goed als deze wat dikker van structuur is. Voeg dan het zout en peper toe, samen met de nootmuskaat en meng dit er nog even goed doorheen.
  • Verdeel de bechamelsaus over de bovenkant van de tosti’s en bestrooi daarna beide tosti’s met een handje kaas.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de tosti’s erop. Bak de tosti’s in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin. Ik koos ervoor om de laatste 2 minuten de bakplaat hoger in de oven te plaatsen en de oven op de grillstand te zetten. Dit zorgde ervoor dat de tosti nog wat bruiner kleurde!
  • Haal de tosti’s uit de oven. Dan kan je nu echt gaan genieten!